За нищо на света не пропускате едно от кулинарните чудеса – Кюнефе!
Кюнефе от суров кадаиф можете да опитате във всяка цветна сладкарничка във всеки турски град и ви съветваме да го направите. Поръчайте си горещо кюнефе и му се насладете с чашка ароматен турски чай. Но ако нямате път към Турция скоро, това не бива да Ви спира! Ние ще Ви осигурим както страхотен суров кадаиф за кюнефе, така и рецептата стъпка по стъпка, за да си го направите у дома.

Как да приготвите кюнефе у дома:
Невероятно лесно е за приготвяне! Основните съставки не са много и благодарение на Kunefe.bg и Pastane.bg са винаги близо до Вас:
За 12 порции ще Ви трябват:
- Замразен Суров Кадаиф – 0,5кг.
- Кашкавал на конци или моцарела – 250гр.
- Каймак – 200гр.
- Ядки по избор за предпочитане Шам фъстък – 100гр.
- Захарен сироп
- Краве масло – 100гр.
*** Можете да закупите и комплект за кюнефе от Pastane.bg, в който се включват кадаиф, каймак и кашкавал на конци!***
1. Намажете кръгла тава с диаметър около 30-40см с малко разтопено краве масло.

2. Размразете суровия кадаиф, и го нарежете с нож или ножица на малки 2-3см дълги късчета. Не е нужно да сте прецизни, просто го наситнете. Разделете го на две и хубавичко трамбовайте половината кадаиф на дъното. Постарайте се този слой да е равномерно дебел и добре притиснат. Може да си помогнете като притиснете с нещо отгоре – чаша с равно дъно или чиния например.

3. Следващият слой е кашкавала или моцарелата, която да накъсате с пръсти и да разпределите равномерно по цялата повърхност на кадаифа.
4. Отгоре разпределете втората половина кадаиф и отново хубавичко го притиснете. ГОТОВО!
*** вместо една голяма тава, може да използвате подходящи по размер малки метални чинии или тавички за индивидуални порции***
Време е за печене! На фурна в рамките на 20 – 25 мин на 180С или ДО светло кафяво- златист нюанс.
Докато се пече кюнефето подгответе класически фъст захарен сироп. Смесете и сварете 60% вода с 40% захар или приблизително 500мл вода и 400гр захар.

Веднага щом извадите кюнефето от фурната, се залива със сиропа и се поръсва обилно с натрошени или смлени ядки. Сложете и щедра лъжица каймак на всяка порция. Консумира се веднага – горещо и сочно – докато се точи кашкавала!

*** За още по – впечатляващ ефект, може да замените каймака с топка ванилов сладолед. Контрастът между топло и студено, хрупкави ядки и сочен кашкавал и сос е просто незабравим!***
Да Ви е сладко! Afiet Olsun!
*снимки са взети от https://feelgoodfoodie.net/