мини кексчета от кадаиф

МИНИ КЮНЕФЕ с Моцарела и Розова вода във форма за кексчета

Ако имате деца у дома, знаете колко е важно как изглежда храната, която им предлагате. Скучната чиния може да откаже всяко дете да опита яденето, независимо колко е вкусно. Разбира се, не е нужно да сте деца, за да си доставите удоволствието да хапнете нещо красиво и вкусно.

Красотата, обаче, става задължителна когато имате гости или специален повод у дома. Тогава искате да поднесете нещо , което да грабва вниманието и да очарова. Рецептата за мини кюнефе с моцарела във форма за кексчета е точно такава – резултатът е вариация на класическото кюнефе, но приготвено и сервирано по различен начин. Малките бомбички кюнефе са сочни, топли, с екзотичен аромат на роза и с много разтопен кашкавал, който се точи при отхапване. Могат да се хванат директно с пръсти, които после да оближете от соса с удоволствие.

Тази рецепта е малко по-различна от рецептата ни за класическо домашно приготвено кюнефе, но е все така лесна, а резултатът поразява с визия и вкус!

Съставки:

  • 1 пакет замразен суров кадаиф – 0,500кг.
  • 300гр. безсолен кашкавал на конци или прясна моцарела
  • 200гр. масло
  • 200гр. турски каймак или маскарпоне
  • 300гр. захар
  • 400мл. вода
  • 1-2 с.л. розова вода за кулинарни цели
  • 1-2 с.л. лимонов сок
  • шепа накълцан шамфъстък
  • няколко щипки сухи розови листенца за декорация – по желание.

*рецепта за приблизително 18-20 броя мини кюнефе.

Стъпките в приготвянето са няколко:

  • В отделен съд накъсайте кашкавала или моцарелата на малки късчета и омесете добре с каймака/ маскарпонето.
  • Размразете и нарежете с ножица кадаифа на парченца 2-3 см дълги. Изсипете го в купа и залейте с разтопеното масло. Разбъркайте добре, за да полепне равномерно маслото. Използвайте ръцете си, за по-добър резултат.
  • Вземете формата за малки кексчета мъфини и започнете да слагате от кадаифа във всяко от гнездата. С пръсти започнете да притискате сместа по стените и дъното на формичките докато не стане хубава плътна стена по цялата площ. Не се притеснявайте да притискате силно- все пак идеята е кадаифа да представлява стабилна обвивка за разтопения сочен кашкавал. Не искате той да потече навън, нали?
  • С лъжица сипете във всяко гнездо от сместа от моцарела и каймак. Накрая повторете процедурата с кадаифа като затворите мини кюнефетата с капаче от добре притиснат кадаиф отгоре.
  • Сложете кюнефетата да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Според особеностите на вашата фурна времето може да варира, така че следете за апетитния златист загар.
  • В малка тенджера смесете съставките за сиропа- вода, захар, лимонов сок и розова вода. Оставете да кипне и да се разтопи захарта.
  • Залейте със сиропа мини кюнефетата веднага щом ги извадите от фурната! Оставете 5 минути настрана, за да може да се просмуче соса в кюнефето и добавете още малко сироп при нужда след това.

Сервирайте още горещо, гарнирано с щедро количество ядки и няколко розови листенца за един истински ориенталски разкош! Поканете гостите си да му се насладят с пръсти и да се потопят в една от приказките на Шехерезада!

мини кексчета от кадаиф

*източник на рецепта – https://www.hungrypaprikas.com/kunafa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *